Ga naar de inhoud

Hoe dit werkt

Hoe u meer rendement kunt halen uit uw bos

en zelf de controle weer terugneemt

De universiteit van Wageningen constateerde in 2014: “Ondanks de toenemende vraag naar hout heeft in bijna de helft van het bos de afgelopen 10 jaar geen oogst plaatsgevonden.” Dit betekent dat veel Nederlandse eigenaren van bos een belangrijke inkomstenbron  onaangeroerd laten.  Waarom? Een belangrijke reden is dat de houtoogst door de vele schakels in de tussenhandel een zeer lage marge heeft.  Hout leveren aan een externe afnemer is dus nauwelijks de moeite waard.  Wij stellen u voor om circulair naar uw bos te kijken. Het geld en de inspanning  voor het onderhoud van het bos komen  weer naar u terug bijvoorbeeld in de vorm van energiebesparing op uw eigen stookkosten. De cirkel blijft binnen uw gezichts- en invloedsveld.

Houtstook reduceert gasverbruik tot bijna nul

Afhankelijk van de grootte van het bos levert het jaarlijkse uitdunnen en snoeien voldoende biomassa op om de gebouwen op uw landgoed te verwarmen. Over het algemeen begint de initiële investering voor een centrale houtverwarmingsketel na 8 jaar te renderen.

Subsidies voor bosbeheer

Voor allerlei vormen van bosbeheer en per hectare kunt u subsidies ontvangen. Wist u dat een openbaar wandelpad door uw bos u geld oplevert?

U vergroot de publieksfunctie

Openstelling van het bos in de vorm van wandelpaden, fietspaden, georganiseerde rondleidingen, bijeenkomsten en fairs, outdoor activiteiten en partiële verhuur bieden allen mogelijkheden tot extra inkomsten.

Foto

Circulair bosbeheer
Wat voor u geschikt is  hangt vanzelfsprekend af van de specifieke kenmerken van uw landgoed en uw persoonlijke wensen.  
Wij bespreken graag met u de mogelijkheden die  de verschillende scenario’s u kunnen bieden.